Malinki w prawdziwej piekarni

Malinki postanowiły spróbować swoich sił w zawodzie piekarza i w tym celu udały się do podlubelskiej piekarni, którą prowadzą Państwo Zubrzyccy. Na dzieci w piekarni czekała już Pani Mariola, która w sali multimedialnej opowiedziała dzieciom o tradycjach wypieku chleba w Polsce. Dzieci założyły fartuszki oraz specjalne czepki i w roboczych strojach pomaszerowały na halę produkcyjną, żeby własnoręcznie wykonać chałki, ptaszki i serduszka z pachnącego ciasta drożdżowego. Przedszkolaki z zapałem rozwałkowywały ciasto, wycinały ciekawe formy i ozdabiały wypieki rodzynkami. Gdy bułeczki siedziały już w piecu, Pani Mariola oprowadziła nas po piekarni, pokazując między innymi jak w dzisiejszych czasach kucharz odmierza mąkę i tłumacząc na czym polega fenomen pełnego zakwasu. W międzyczasie wszystkie dzieci zajadały świeżutkie bułeczki i z niecierpliwością oczekiwały na finał warsztatów - czyli wybór „Najlepszego Piekarza” i „Najlepszej Piekarki". Ku radości przedszkolaków wszystkie zostały udekorowane piernikowym "Medalem Honorowym". Jeszcze tylko pamiątkowe zdjęcie i dzieci powróciły do przedszkola. W drodze towarzyszył nam bajeczny zapach własnoręcznie wykonanych bułeczek. Mmmmmmniam... To była pyszna wycieczka!