Uśmiech w kostkach czyli Dzień Czekolady w Stokrotkach.
Poświąteczny tydzień (choć troszkę krótszy) minął bardzo smakowicie w Stokrotkach. Wszystko za sprawą pewnego święta, które wypada 12 kwietnia – Światowy Dzień Czekolady. Nie da się nie świętować takiego dnia Zaczęliśmy od niespodzianki schowanej w małym białym pudełku, a dzieci miały rozpoznać za pomocą zmysłu smaku o czym w tym tygodniu będziemy mówić. Stokrotki dowiedziały się skąd się bierze czekolada, poznały jak wygląda owoc i nasiona kakaowca, poznały etapy produkcji czekolady – jaką drogę pokonuje ziarno kakaowca do tabliczki czekolady. Tego dnia również degustowaliśmy różne rodzaje czekolady i wyjaśnialiśmy gdzie najwięcej czekolady jest w czekoladzie dzieci poznały krótką historię czekolady: od gorzkiego napoju do słodkich tabliczek, pokazywaliśmy sobie miejsca odkrycia ziaren kakaowca podróżując palcem po globusie. Poza właściwościami smakowymi czekolady Stokrotki poznały inne działanie i zastosowanie, a mianowicie, że zawiera magnez, poprawia koncentrację, pobudza organizm do działania, poprawia samopoczucie. Poza tym relaksuje i nawilża skórę, służy nie tylko do jedzenia ale tez do smarowania, masowania, nie tylko w gabinetach Spa ale każdy może doświadczyć takiego uczucia kupując kosmetyki z dodatkiem czekolady. Stokrotki oglądały i wąchały balsam do ciała, żel do kąpieli i dezodorant i same stwierdziły „że to nie wygląda i nie pachnie jak czekolada”. Oglądaliśmy różne rzeźby i fontanny z czekolady ale najbardziej spodobały się (szczególnie chłopcom, którzy chodzą na zajęcia dodatkowe) czekoladowa plansza i figurki do gry w szachy. Nie zapomnieliśmy również o podkreśleniu tych negatywnych wpływów nadużywania czekolady. Naszym pomysłem na piątek – podsumowującym cały tydzień były samodzielnie przygotowane gofry z czekoladą ale nie takie zwykłe – w kształcie serduszek i myszki miki. Bardzo dziękujemy Mamie Zosi i Mamie Nikoli za wypożyczenie sprzętów.