Fasolki kiszą kapustę
Z doświadczenia wiemy, że czynność ta jest zapomniana i niedoceniana przez młodych rodziców, a o walorach kiszonej kapusty świadczą opinie dietetyków oraz środowisko medyczne. Uważamy więc, że są ważne wskazania ku temu, aby czynność tę pielęgnować i zachęcać wszystkich do domowego produkowania tego specjału kuchni polskiej. Fasolki zapoznały się z etapami kiszenia kapusty, następnie w fartuszkach i czepkach na głowie (dbając o higienę miejsca pracy) przystąpiły do działania. Podczas wspólnej zabawy i pracy dzieci miały okazję próbować szatkowanej kapusty, pomagały w przygotowaniu marchewki, nie zapominały o przesypaniu każdej warstwy solą. Z dużym zaangażowaniem ugniatały kapustę, aby puściła jak najwięcej soku. Następnie przekładały do słoika przygotowaną kapustę i odstawiły słoiki do kącika przyrodniczego. Pozostało teraz cierpliwie zaczekać na efekt ukiszenia … po kilku dniach otworzyliśmy jeden ze słoików i efekt był zadowalający. Nasze pierwsze kiszenie kapusty zaliczamy do udanych.
• STRONA GŁÓWNA • AKTUALNOŚCI • O NAS • INFORMACJE • PROGRAMY i METODY PRACY • GALERIE • REKRUTACJA • ŻŁOBEK • KONTAKT • MAPA SERWISU |
Treść serwisu prawnie chroniona © 2014 Przedszkole Rodzinne Ziarenko | Polityka prywatności | Projekt i wykonanie |